? | Gość |
![]() | milena.u |
Gość - Czyli Have Got to jest present simple? A można np. w czasie przeszłym używać I had got something? Czy to tylko w czasie teraźniejszym występuje?
-
vor 9 Jahren
|
|
askawska - W znaczeniu "mieć, posiadać" w czasie przeszłym (Past Simple) użyjemy "had".
Forma "had got" to czas Past Perfect utworzony od czasownika "get-got-get/gotten" (dostać). - vor 9 Jahren |
+1 |
Gość - A mógłbym poprosić kilka zdań przykładowych w różnych kontekstach z tymi had,got,have? w czasie przeszłym.
-
vor 9 Jahren
|
|
askawska - I had a beautiful mug. - Miałem piękny kubek (Past Simple - posiadanie)
Yesterday my daughter broke the mug (that/which) I had got/gotten on my birthday. - Wczoraj moja córka zbiła (czynność w Past Simple) kubek, który dostałem (czynność wcześniejsza - Past Perfect od "get") na urodziny. Tu nie ma mowy o posiadaniu, lecz o czynności otrzymania kubka. I haven't got/gotten a new mug yet. - Jeszcze nie dostałem nowego kubka. (Present Perfect od czasownika "get" - czynność otrzymania kubka). - vor 9 Jahren geändert: vor 9 Jahren |
+1 |
askawska - I have got a new mug. Mam nowy kubek (stan posiadania, tutaj mamy zwykłe użycie "have got" w czasie teraźniejszym - wersja brytyjska). Można też skrócić do "I've got". To samo w wersji amerykańskiej wyrazimy: I have a new mug. Tutaj "have" nie skracamy.
I got a new mug last weekend. - Dostałem nowy kubek w zeszłym tygodniu (Past Simple od "get" - czyność otrzymania) I usually get mugs for birthdays. That's because I collect them. - Zwykle dostaję kubki na urodziny (Present Simple czasownika "get" - czynność dostawania). - vor 9 Jahren |
+1 |
askawska - I have got a new mug. Mam nowy kubek (stan posiadania, tutaj mamy zwykłe użycie "have got" w czasie teraźniejszym - wersja brytyjska). Można też skrócić do "I've got". To samo w wersji amerykańskiej wyrazimy: I have a new mug. Tutaj "have" nie skracamy.
I got a new mug last weekend. - Dostałem nowy kubek w zeszłym tygodniu (Past Simple od "get" - czyność otrzymania) I usually get mugs for birthdays. That's because I collect them. - Zwykle dostaję kubki na urodziny (Present Simple czasownika "get" - czynność dostawania). - vor 9 Jahren |
+1 |
askawska - Przepraszam, na moment coś się zacięło i ostatni komentarz dodał się dwa razy.
Jeszcze do kompletu: I have had this new mug for two months.- Mam ten nowy kubek od dwóch miesięcy. (Present Perfect od "have" w znaczeniu "posiadać"). Można też skrócić do "I've had". Jak widać, mylić się może właściwie jedynie Present Perfect od "get" w brytyjskiej odmianie angielskiego (get - got - got) z użyciem brytyjskim "have got" w czasie teraźniejszym w znaczeniu "posiadać". Pozdrawiam :) - vor 9 Jahren geändert: vor 9 Jahren |
+1 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Can Could May - czym się różnią, czy można ich używać zamiennie?
Czym różni się etutor od nowego kursu diki angielski ?
Używanie czasu Present Simple zamiast Present Perfect w American English.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.