ANMELDEN

Jak szybko podszkolić się w zakresie mówienia w języku angielskim?

geändert: vor 11 JahrenLetzte Aktivität: vor 11 Jahren
Witam serdecznie,
Ucze sie na plaformie e-tutor od okolo 1 roku. Wczesniej mialam jezyk angielski w szkole, niestety w wyniku duzej przerwy, wiekszosc wiedzy poszla w zapomnienie. Widze duza poprawe, bardzo duzo rozumie, czytam i pisze. Dodam, ze jezyk angielski jest mi potrzebny w pracy. Problem pojawia sie podczas konwersacji. Bardzo trudno mi skupic sie i wypowiedziec. Zwykle moje wypowiedzi sa bardzo proste, chociaz znam duzo wiecej slow. Wiec moje pytanie brzmi:

Jak dosyc szybko poprawic swoja zdolnosc konwersacji w jezyku angielskim?
Macie na to jakies sposoby?
Czy uczenie sie teksow na pamiec jest dobrym pomyslem (tak mi ktos poradzil)?
Serdecznie pozdrawiam
schos

Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.

Antworten: 4

Mam ten sam problem, a próbuję tak :
1. wszystkie zadania, ćwiczenia czytam na głos
2. jak jadę samochodem to sam mówię do siebie po angielsku
3. można też rozmawiać w domu po angielsku, np. z partnerem - np. o tym co na obuad, o filmie, o planach, o kimś - proste zdania, ale z pewnością rozwijają
4. dobrze też działa spotkanie przy piwku z kolegą, zasada - rozmawiamy tylko po angielsku - jest w tym dużo kaleczenie i zarazem dobrej zabawy
G
gostrowski
Kardamon - Tej zabawy próbowałam z siostrą, gdy wracałyśmy razem po lekcjach z angielskiego - było fajnie. - vor 11 Jahren

Wydaje mi się, że w takim wypadku najbardziej się sprawdza możliwość częstego mówienia po angielsku w każdej możliwej sytuacji, szczególnie gdy to jest osoba, z którą czujemy się swobodnie oraz która lepiej od nas zna język. Im więcej się mówi, tym bardziej się rozwijają nasze umiejętności.
A uczenie się tekstów na pamięć jako takie nie jest dobrym pomysłem, przynajmniej samo w sobie. Z drugiej strony jednak to może być pomocne, gdy to będą wybrane i użyteczne sformułowania albo zdania, które można wtrącić w odpowiednim miejscu, czy też jakoś uzupełnić wypowiedź. Można również przećwiczyć sobie rozmaite wariacje wypowiedzi, chociaż dobrze jest mieć z kim.

Wydaje mi się, że po prostu nie bez powodu mówi się: praktyka czyni mistrza, a zatem trzeba jak najwięcej mówić, kiedy tylko się da. Poza tym pomocna jest Metoda Callana, która przede wszystkim skupia się na mówieniu. W każdym razie mi to pomogło.

Powodzenia.
K
Kardamon

Witaj schos. Wiesz, ja miałam taki problem jak Ty teraz (czyli z wypowiedziami) kiedy uczyłam się włoskiego (mieszkałam wtedy trochę we Włoszech i włoski raczej był mi niezbędny;-)). Pomagało mi wtedy bardzo oglądanie tv, zwłaszcza filmów i seriali i powtarzanie zdań, dokładnie tak jak je usłyszałam, czasem nawet nie całych, ale kilku słów. Przyzwyczajałam się w ten sposób do składni zdań i ich budowy, przy okazji poprawiałam akcent, czasem też "łapałam" nowe słówka (jeśli mnie zaciekawiły to sprawdzałam w słowniku, chociaż to rzadko się zdarzało) a później, kiedy trzeba było coś powiedzieć to "podświadomość" korzystała z tego czego się w ten sposób nauczyłam. Teraz ucząc się angielskiego z tego sposobu nie korzystam, bo bardziej zależy mi na tym, żeby rozumieć angielski oglądając np. filmy i czytać po angielsku, ale wtedy chciałam i potrzebowałam posługiwać się językiem na co dzień i wtedy tamta metoda bardzo mi się przydała. Może i Tobie pomoże? Pozdrawiam i życzę powodzenia w nauce, napisz jeśli uda Ci się znaleźć jakąś skuteczną dla Ciebie metodą, niech i inni skorzystają:)
Orsola
vor 11 Jahrengeändert: vor 11 Jahren

Witam:)
Często korzystam ze strony ted.com. Poza tym poleciłbym zapisanie się do szkoły językowej na lekcję z native speakerem. To pomaga. Przynajmniej tak jest w moim przypadku.
ambitnystudent2013

Ähnliche Threads