Mam ten sam problem. Może administracja odpowie bo pełnego kursu po gramatyce związanego z czasami. Jeśli chodzi o gramatykę w drzewku jest tak zrobiona żeby chyba ją odpuścić. szkoda bo miałem wykupić dostęp.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
+3
Język angielski ma wiele czasów gramatycznych, z których część nie ma bezpośrednich odpowiedników w języku polskim i przez to mogą wydawać się skomplikowane. W rzeczywistości są bardzo logiczne i umożliwiają precyzyjniejsze wyrażanie myśli.
Naukę warto rozpocząć od opanowania podstawowych czasów, dzieląc je na trzy główne grupy: przeszłe, teraźniejsze i przyszłe. Do najbardziej podstawowych czasów należą: Present Simple, Present Continuous, Past Simple i Future Simple.
Po ich opanowaniu warto rozszerzyć wiedzę o kolejne konstrukcje, takie jak Present Perfect, Past Continuous, Past Perfect i Future Continuous.
Dopiero na dalszym etapie nauki można sięgnąć po czasy, takie jak Present Perfect Continuous, Past Perfect Continuous, Future Perfect, Future Perfect Continuous.
Te ostatnie dwa są niezwykle rzadko używane. Ich nauka ma sens przede wszystkim wtedy, gdy naszym celem jest dokładne opanowanie języka, ale nie są one potrzebne w codziennej komunikacji.
Jedną z metod nauki jest zestawianie czasów parami, aby lepiej zrozumieć ich sens oraz różnice w użyciu. Na przykład:
I was watching TV at 8 yesterday. - Oglądałem telewizję wczoraj o 8.
I watched the film you recommended. - Obejrzałem film, który poleciłeś.
Podczas opanowywania czasów należy także nauczyć się ich budowy w pytaniach, przeczeniach i twierdzeniach. Dobrym pomysłem jest tworzenie własnych przykładów zdań dla każdego czasu, aby przećwiczyć ich budowę. Warto zwrócić uwagę na typowe okoliczniki czasu (np. always, usually, already, yesterday, at the moment) - te wyrażenia mogą sugerować jaki czas jest odpowiedni.
Dobrym nawykiem jest również czytanie tekstów/słuchanie po angielsku i świadome analizowanie, dlaczego w danym zdaniu został użyty konkretny czas.
Niestety nie istnieje jedna uniwersalna recepta na naukę czasów. Ale warto solidnie opanować podstawowe czasy - to ułatwi naukę bardziej zaawansowanych konstrukcji. :)
+1
Zależy na jakim poziomie jest reszta Twoich zdolności z angielskiego, jak: słuchanie, czytanie, pisanie, mówienie, rozumienie języka bez tłumaczenia go na język ojczysty. Też jest ważne ile masz czasu i jak lubisz się uczyć.
A teraz do sedna.
Uważam, że najlepiej jest się uczyć czasów poprzez czytanie jak najwięcej, a jeśli nie masz tyle czasu, Twoja znajomość angielskiego i słownictwo są na wysokim poziomie, a Twoje preferencje nie dają przeciwskazań, to możesz uczyć się gramatyki po prostu z książki do gramatyki. Najbardziej lubiana jest 'English Grammar in use'.
Dodam, że cokolwiek wybierzesz, to najlepiej uczyć się w języku docelowym, a nie ojczystym. Możesz też znaleźć filmiki na YT, w których ludzie tłumaczą różnicę pomiędzy czasami (czyli nawet nie same czasy, a czemu użycie jakiegoś czasu decyduje o zrozumieniu go inaczej w danym kontekście).
33 Antworten, die letzte vor 12 MonatenAntowort von eTutor
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.