ANMELDEN

czy warto? jeszcze raz o powtórkach

geändert: vor einer MonatLetzte Aktivität: vor 5 Tagen
Powtórki haseł połączonych ze słownikiem Diki to niezwykle ważny element w nauce języka.
Sposób nauki użycie powtórek; zmienia się, czy powinien się zmieniać w zależności od okresu nauki, celu nauki itd.

Jaka powinna być wielkość mego logu powtórkowego (1)?

Jak opisywać powtórki w moim logu powtórkowym (2)?

Czy usuwać zapisane hasła, by mój system poprawkowy nie powiększał się nadmiernie?

Jak często powtarzać system lekcji?
Przykład -
Rok 0, przykładowo rozpoczynałem poziom A1;; kiedy, czy, w jakiej formie mam wracać do powtórek lekcji z tego poziomu? Po roku, po dwu, czy po pięciu latach?

Wiele jest ważnych pytań!
abmmichal

Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.

Antworten: 3

Moja teza - nigdy powtórek nie jest za wiele.

Obecnie, w trybie powtórkowym, przerabiam wszystkie poziomy eTutor English wraz z dodatkami ( tylko nie powtarzam segmentu Dirty English).

1. Każdą lekcję powtarzam co najmniej dwa razy. Dodatkowo powtarzam - wybrane ćwiczenia ( wymowa, ortografia, gramatyka ). Warto tak działać. Jeśli nie ma żadnych problemów, to dwie powtórki nie pochłaniają więcej niż 16- 18 minut. Osiągam automatyzm w wymowie, ortografii i znaczeniach, czytaniu na głos.

Jeśli powtórki są wykonywane po 2 lub 3 latach, to pojawią się zapomnienia. Niemniej jednak, po kilku powrotach, powracać do gruntownych powtórek nie będzie trzeba.
abmmichal
vor einer Monatgeändert: vor einer Woche

Ćwiczenie powtórek, to sposób na przetrwanie kryzysów w nauce języka.

Ten element jest bardzo ważny, jeśli uczymy się systematycznie, to taka nauka jest dla nas bardzo potrzebna. Postaram się to zagadnienie przedstawić na przykładzie, ale to w następnym poście.
abmmichal

Uważam temat powtórek za kluczowy w samodzielnej walce z językiem.

Taka odpryskowa sprawa - nauka terminów gramatycznych.
tj. np.
-- synonim ( sing.) - synonym;
synonimy (plural)

+++++++
antonim (antonym) sing./ antonimy ( antonymy) homonim, głoska, samogłoska itd.

( rozpisz do końca).

Wydawało mi się, że zawsze jest warto. Teraz widzę, iż nie miałem racji. Nie ma sensu taka forma nauki przed egzaminami, testami, lub wymowy.

Dlaczego? Bo te terminy trudno osiadają w pamięci - a często różnice w ortografii ( niewielkie) plączą się. Osobnyy problem poszerzanie słownictwa z tymi terminami jest skuteczne dopiero przy poziomie C1-C2.

To są tylko tezy własne; opisanie zagadnienia jest skomplikowane. Zawsze pozostaję do dyspozycji forumowiczów.
abmmichal
vor einer Wochegeändert: vor einer Woche

Ähnliche Threads