G | guffic |
J | jzbylut |
guffic - Dzięki za odpowiedź. Nie zdziwiłbym się, gdyby przeciętny native speeker w ogóle nie używał PPC.
Generalnie doprecyzowując, chodzi mi różnicę w zdaniach: "I was cooking dinner when the phone rang" i "I had been cooking dinner when the phone rang". Pewnie jest jakaś różnica subtelna, ale generalnie ćwiczenia są na konstrukcje zdań, a nie na zastosowanie (wybór) któregoś z tych czasów. - vor 3 Jahren |
+2 |
piotr.grela - Wydaje mi się, mogę się mylić, że z czasami Past Perfect w tym Continuous o wiele częściej spotykamy się w języku pisanym, gdy czytamy powieści. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że występuje on 5 razy częściej niż w języku mowionym.
-
vor 3 Jahren
|
+1 |
jzbylut - Wczoraj ogladalem "The Office" i byla scena jak para wychodzi z biura i jedna osoba mowi: "I forgot the keys" i wraca sie po klucz. A wydawało się, że to taka szkolna sytuacja, gdzie sie uzywa Present Perfect
-
vor 3 Jahren
geändert: vor 3 Jahren
|
+2 |
piotr.grela - A przed chwilą, moja córka otworzyła drzwi i zobaczyla kota który upolował sobie małego króliczka i przyniósł jej a ona zapytała się kota: "Look, what did you do?", chociaż ja bym się zapytał: "Look, what have you done?"...
-
vor 3 Jahren
geändert: vor 3 Jahren
|
0 |
londynwarszawianka - Jedni wiecej uzywaja wersji AmE, czyli Past Simple, a drudzy wersje brytyjska z Present Perfect.
Kazda jest uzywana.... - vor 3 Jahren |
+2 |
piotr.grela - jzbylut - a jaka to była wesja Office tą brytyjska z Ricky Gervaisem?
Często można używać wymiennie dwóch czasów Past Simple lub Present Perfect... Spotkałem się też, że naitive speakerzy w mowie codziennej, wstawiają do czasu Present Perfect niewłaściwą formę czasownika, zamiast III to II np. zamiast powiedzieć "I've forgotten the keys." "I've forgot the keys". Z innej strony patrząc to 've - jest tak często słabo słyszalne, że w szybkiej mowie, to brzmi: "I forgot the keys". - vor 3 Jahren geändert: vor 3 Jahren |
+1 |
jzbylut - Nie, to była wersja z Steve Carell - więc chyba amerykańska. Może być coś na rzeczy z tego co mówisz, gdyż wydawało mi się, że w zwrocie "I forgot the keys" slyszałem 've ale sądziłem, ze to niemozliwe ze wzgledu na II forme - forgot. Prawdopodobnie było to wlasnie "I've forgot the keys" :\
Przykład z kolejnego odcinka, gdzie wszyscy przychodza do biura, które zostało okradzione, wszystko narozwalane, kazdy zbiera swoje rzeczy. W tym czasie wpada Boss i pyta co sie stalo - odpowiedz "we were robbed". Także tego..... :\ - vor 3 Jahren |
+1 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | matthiasgor |
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.