![]() | mceo |
![]() | slawek4 |
spirulinka - sławek4 - to dobra stronka - wszystko dokładnie wyjaśnia. Dzięki - Co stronka to lepsza:):)
-
vor 13 Jahren
|
+2 |
mceo - Dzięki sławek za linka zawiera on sporo dobrych informacji o gerund. Mnie chodzi jednak o stosowanie dokładne wyrażenia " having to" . W linku nie jest to wyjaśnione.
-
vor 13 Jahren
|
+3 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | askawska |
askawska - Nie wiem, czemu nie wkleiły sie poprawnie linki, spróbuję później jeszcze raz. :(
-
vor 13 Jahren
|
+1 |
dania57 - tu na etutorze jest jeszcze jedno zdanie z having to
I've driven as much as 550 km before having to fill the car up again. tłumaczone tak: przejechałem 550 km bez konieczności tankowania. - vor 13 Jahren |
+1 |
mceo - Askawska bardzo, bardzo ci dziękuję twoje linki i wyjaśnienie bardzo mi pomogły. Dzięki Tobie mogę ten temat jeszcze podrążyć :)))
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ - vor 13 Jahren |
|
askawska - Dania57, ten przykład to też użycie gerund od "have to" (musieć), ale w funkcji dopełnienia, a nie podmiotu. W co najmniej jednym z linków jest o tym szerzej.
A swoją drogą, mówi się, że to język polski jest znacznie dłuższy od angielskiego. :) - vor 13 Jahren |
+1 |
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.